Yleistä

Olet mitä ilmeisimmin päättänyt syventää suhdettasi parhaaseen ystävääsi. Loistava valinta! Tästä osiosta löydät vinkkejä lemmikkisi koulutukseen puhenappiemme avulla.

Olkoon lemmikkisi sitten nuoruudenintoinen rasavilli tai rauhallisia eläkepäiviä viettävä seniori, on yhteinen tekeminen aina niin lemmikin kuin omistajan mieleen. Parhaat, mieleenpainuvimmat muistot luodaan positiivisten onnistumisten kautta. Kannustammekin CanisRadiolla ainoastaan positiivisten koulutusmetodien käyttöön.
Lemmikkiä ei tule pakottaa puhepainikkeiden käyttöön eikä rangaista missään tilanteessa.

Yhteisen tekemisen aloittaminen

Puhepainikkeidemme käyttäminen on tehty mahdollisimman helpoksi niin omistajalle kuin lemmikillekin. Kun olet saanut pakettimme aukaistua sekä patterit sisään puhenappeihin, on aika nauhoittaa omat puhesanat.

Puhesanojen asettaminen on hyvin yksinkertaista:

1. Jokaisen painikkeen pohjasta löytyy pieni nappi, jota pohjassa pitämällä ja mikrofoniin lausumalla saat komentosi tallennettua. Testaa itse puhenappia painamalla, miltä nauhoitteesi kuulostaa.

2. Kun olet tyytyväinen äänitteeseesi, aseta paketissa mukana tuleva tarranauha painikkeen pohjaan ja kiinnitä se maton tarrapintaan. Painike on valmis käytettäväksi. Herkut kaapista ja menoksi!

3. Puhenappeja ei kannata lisätä kerralla liian montaa, sillä karvainen ystäväsi ei vielä ymmärrä mitä ne ovat. Nappeja kannattaa laittaa tarjolle ensin 1-2 kpl ja lisätä sitä mukaa lisää, kun lemmikkisi osaa jo edelliset sanat. Nappien painamista kannattaakin ensin harjoitella tyhjien nappien kanssa - siis sellaisten, joihin ei ole vielä nauhoitettu mitään ääntä. Käytäthän vain positiivisia koulutusmenetelmiä, kuten herkkuja. Pidäthän myös treenikerrat koirallesi sopivan mittaisina; jotkut jaksavat keskittyä 5 minuuttia, toiset 15 minuuttia. Osana kokemusta puhenappien kanssa onkin yhdessä treenaaminen ja tekeminen, teillä ei ole mikään kiire!

4. Kun pelkkä nappien painaminen kuonolla tai tassulla on tuttua, voitte lähteä lemmikkisi kanssa harjoittelemaan nappulaa, johon on nauhoitettu puhesana. Esimerkiksi sana "nami" tai "herkku" (tai millä lemmikkisi herkun parhaiten tunteekaan!) on loistava ensimmäinen sana harjoiteltavaksi.

5. Olethan kärsivällinen - karvaisella ystävälläsi voi kestää hetki, että hän osaa yhdistää komennot tiettyyn toimintaan. Muista vahvistaa kokemusta yhdistämällä haluttu toiminta heti positiivisella vahvistuksella, kuten herkuilla sekä huomiolla.

Esimerkkejä

Voi olla hieman hankalaa, ainakin aluksi, keksiä millaisia komentoja olisi hyvä puhepainikkeilla harjoitella. Ei kuitenkaan hätää, sillä me olemme tehneet ajatustyön jo puolestasi. Suosittelemme pitäytymään yksinkertaisissa, yhden painikkeen komennoissa. Jos kuitenkin tuntuu siltä, että koirasi on karvaturrien Einstein, yhdistele komentosarjoja useammalla puhepainikkeella.

Tässä on yleisimpiä komentoja, joilla on hyvä aloittaa harjoittelu. Tai ainakin mitä me käytämme koiriemme kanssa.

1. "Nami" tai "herkku" (tai mikä on koirallesi tuttu sana). Nappia painamalla saa herkun -> lemmikkisi oppii yhdistämään painalluksen positiiviseen lopputulokseen, tässä tapauksessa namiin.

2. "Rapsuta" tai "huomioi". Yhdistä komento antamalla lemmikillesi välitöntä, ehkä hieman ylireagoitua huomiota. Toista mieluusti vielä ääneen lemmikillesi, että rapsutat. Älä tässä tapauksessa kuitenkaan palkitse namilla, etteivät puhepainikkeiden merkitykset mene sekaisin.

3. "Lelu" tai "leikki". Lemmikin heti painiketta painaessa ryhdy leikkiin karvaisen ystäväsi kanssa tai ota lelu esille ja innosta häntä leikkiin. Välitön toiminta yhdistää painikkeen painamisen mielekkääseen tekemiseen.

4. "Ulos" tai "lenkille". Painikkeen painalluksen myötä ota lemmikin omat  ulkoilutarvikkeet esille. Nappulan voi myös sijoittaa lähelle ulko-ovea, jotta lemmikki ymmärtää, että painamalla nappia ulko-ovi aukeaa.

Sovellathan puheäänien nauhoituksessa ainakin aluksi sellaisia sanoja, jotka ovat jo omalle lemmikillesi tuttuja.